Cum particip la scoala de schi?

1 Alegi serviciul si perioada.
2 Faci o rezervare prealabila.
3 Ai o experienta unica pe zapada.

Serviciile Euroski se asigura pe baza de rezervare. Va rugam contactati-ne la rezervari@euroski.ro . Multumim!

PROGRAM SCOALA SCHI

Lun - Vin 10:00 - 16:00
Sam - Dum 10:00 - 17:00
Activitatea se poate desfasura si pe nocturna!

Intrebari generale

Pentru a beneficia de serviciile Euroski, te rugam sa ne vizitezi la sediul scolii de schi din Vatra Dornei (Partia Parc). Daca doresti sa faci o rezervare, te rugam sa ne comunici perioada si serviciul ales la rezervari@euroski.ro sau telefonic la 0771 351652. Lectiile individuale se planifica in functie de disponibilitatile monitorilor, in intervalul orar 10-16. Lectiile colective se planifica in functie de numarul de cursanti, varsta si nivel tehnic, dimineata la ora 10 sau dupamasa la ora 15.

Serviciile scolii de schi sunt diferentiate in functie de numarul de cursanti / monitor si perioada de activitate. Te rugam consulta pagina tarife. Atentie! Tarifele nu contin skipass!

Da! Euroski este scoala de schi autorizata, certificata de Asociatia Nationala a Scolilor de Schi din Romania. Monitorii scolii de schi sunt atestati pentru a practica aceasta ocupatie.

Scoala Romana de Schi cuprinde un sistem metodic de invatare a tehnicii schiului alpin pe trei nivele tehnice: incepator, intermediar si avansat. Progresul in invatare depinde de trei mari factori: tipul de activitate practica (individual sau colectiv), competentele monitorului si caracteristicile zonei de invatare (partie / zapada). Nivelul incepator presupune familiarizarea si invatarea elementelor fundamentale ale tehnicii de schi. Vei invata sa aluneci cu control si cursivitate si sa faci primele ocoliri in plug. Nivelul tehnic intermediar expune ocolirile cu schiurile paralele (cristianii), prin diferite mecanisme de declansare si pe diferite tipuri de panta. NIvelul tehnic III este nivelul avansat. Aici ai ocazia sa perfectionezi tehnica de schi, sa abordezi ocoliri carve si schi multifinalizat. Afla mai multe despre nivele tehnice, aici.

Desigur. In incinta cabanei Park (sediul scolii de schi Euroski) exista un centru de inchiriat echipament schi | snowboard, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Familiarizarea cu schiul alpin incepe din momentul in care copilul sta singur pe picioare. Bineinteles, acest lucru se face in prezenta unui monitor de schi care se asigura ca urmatoarea lectie va fi una la fel de distractiva. Invatarea constienta apare totusi in jurul varstei de 6 ani. Te rugam contacteaza-ne pentru mai multe detalii.

Euroski organizeaza cursuri de offpiste (schi de tura si freeride) pentru pasionati care au un nivel mediu al tehnicii de schi si o conditie fizica buna. Programul offpiste experience ofera cunostinte fundamentale (initiere) celor care doresc sa treaca granita partiei. Si pentru ca siguranta este pe primul plan, training-ul ARVA (securitate offpiste si cautare victima in avalansa) este inclus.

Daca nu ai gasit raspuns la intrebarea ta, ai mai jos cateva detalii specifice!

In primul rand trebuie sa facem o distinctie clara intre schiul de agrement si cel agonistic (de competitie) si asta pentru ca in cazul agrementului nu sunt necesare aptitudini speciale. Cea mai importanta calitate in acest caz este dorinta de a invata si de a te bucura de alunecarea pe zapada. Chiar daca schiul alpin face parte din categoria deprinderilor de tip open (deschise), cu care nu suntem familiari si care se desfasoara in conditii mereu schimbatoare, acest fapt nu reprezinta un impediment pentru practicarea sa. In cazul schiului alpin competitional, lucrurile se schimba putin. Aici, pe langa aptitudinile motorii specifice, concura multe alte aspecte ce in final fac diferenta. Practic, orice persoana poate practica schiul alpin fara a fi sportiv sau antrenat. Este nevoie doar de o stare buna de sanatate, de putina vointa si putin timp liber.

Invatarea tehnicii de schi sau a altor sporturi de alunecare pe zapada este mult mai eficienta la varsta copilariei si adolescentei. In principiu nu exista o limita de varsta pentru a te initia in acest sport, mai ales avand in vedere conditiile actuale de practicare, existenta scolilor de schi, etc. Oricum este indicat avizul medicului curant si sfatul unui monitor de schi, in cazul persoanelor aflate la varsta a treia. In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane adulte incep sa schieze, cu retineri si frica de accidente ce-i drept, fapt care poate fi înlaturat prin corecta implicare si organizare a lectiei, din partea unui monitor de schi. Abordari de genul "sunt prea in varsta sau prea mare ca sa pot invata" sunt excluse.

In cazul incepatorului, echipamentul de schi nu are o importanta vitala din punct de vedere al performantei sale. Totusi, trebuie acordata o atentie minima următoarelor elemente:
- Casca: un must have. Putem sa fim cool, in siguranta si mult mai increzatori pe partie.
- Claparii: poate cea mai importanta piesa de echipament, deoarece asigura transmisia. Cu cat aceasta este mai fidela, cu atat tehnica va fi mai rafinata. Recomandam claparii in functie de confortabilitate, nu de pret. Ei trebuie sa fie cat mai bine mulati pe picior, sa nu produca leziuni si sa nu fie excesiv de rigizi. Daca esti incepator, uita de flex 130!
- Schiurile: in aceasta faza a invatarii nu au o importanta vitala. Desigur, pentru o alunecare confortabila si o invatare rapida, schiurile actuale (carve) sunt cea mai potrivita alegere. Evitati schiurile prea scurte. Te poti juca cu ele, dar in detrimentul echilibrului. Un schi cu 10-15 cm mai scurt decat inaltimea personala este alegerea corecta. Apelati la un specialist atunci cand alegeti schiurile. Legaturile sunt si ele deosebit de importante. Asigurati-va ca ele corespund varstei dvs., greutatii corporale si nu in ultimul rand nivelului tehnic la care va aflati.
- Betele: chiar daca in faza initiala a invatarii nu le utilizam foarte mult, betele de schi sunt vitale in multe momente. Asigurati-va ca inaltimea acestora genereaza un unghi de aproximativ 90 de grade intre brat si antebrat, atunci cand stati cu claparii in picioare. Daca nu sunteti familiarizati cu echipamentul si notiunile tehnice de baza, evitati strângerea curelei batului in jurul articulatiei pumnului. Credeti-ne, nu veti pierde batul pe partie, dar va puteti accidenta involuntar cu acesta.
O atentie particulara este data si imbracamintei specifice. Evitati cu orice pret jeansii cand mergeti la schi si imbracati-va corespunzator anotimpului. Asigurati-va ca mainile sunt protejate pentru a evita neplaceri in timpul distractiei la schi.
Si nu uitati: echipamentul nu face treaba in locul dumneavoastra!

Un prim aspect este cel legat de familiarizare (cu mediul specific, echipamentul, terminologia si normele de conduita pe partie). Elementul fundamental al nivelului tehnic I (incepator) este ceea ce numim partie-scoala. Aceasta cuprinde: invatarea miscarilor fundamentale (procedee de mers alternativ si cu impingere simultana), a pozitiilor fundamentale (si derivate), a intoarcerilor, a tehnicilor de urcare (in trepte, oblica, in foarfece), tehnica de cadere si ridicare din cazatura. In cadrul progresiei motrice urmeaza invatarea procedeelor de alunecare (coborare directa si coborare oblica) si a procedeelor de franare (plugul franat si plugul alunecat). In functie de conditiile practice si profilul partiei, se vor amenaja zone speciale / securizate, de invatare. Tot in cadrul acestui nivel, cand sunt indeplinite conditiile de siguranta, iar alunecarea este controlata, se poate trece la identificarea tehnicilor de utilizare a mijloacelor mecanice de urcare, care implica alunecare. Obiectivul de nivel il reprezinta invatarea ocolirilor primare cu schiurile neparalele (ocolirea prin plug si ocolirea prin jumatate plug). Succesiunile de ocoliri trebuie executate ritmic, cu constanta a interpretarii motrice, pe panta usoara (partie albastra).

Cand esti incepator este optim (din punct de vedere al progresului in invatare si al sigurantei) sa apelezi la serviciile unei scoli de schi. Monitorii au experienta practica in a evita situatii periculoase. Vor face tot ce e cu putinta pentru a nu te expune la riscuri. Peste 50% din accidentele de pe partiile de schi sunt generate de erori produse de incepatori care nu au cunostintele de baza, enumerate de noi mai sus. In aceste cazuri, faptul ca nu poti sa te opresti sau sa controlezi viteza, reprezinta un risc pe care fiecare si-l asuma atunci cand intra pe partie. Nu uita de codul de conduita (decalogul schiorului) pe partiile de schi. Acesta are un caracter international si trebuie respectat ca atare, altfel siguranta ta si a celorlalti participanti la traficul pe partie poate fi pusa in discutie. Leziunile membrelor (inferioare sau superioare) sunt problemele cele mai des intalnite. Acestea se datoreaza necunoasterii tehnicii de schi, carentelor aparatului locomotor, consumului de alcool sau altor factori externi. Toate acestea nu indica faptul ca schiul este un sport periculos, ci doar ca nu este privit cu responsabilitate.
Este foarte important sa nu ne aventuram pe partii care nu corespund nivelului nostru tehnic si gradului de pregatire. Controlul vitezei este deosebit de important pentru a asigura un schiat placut si sigur, atat pentru noi, cat si pentru ceilalti schiori. Deciziile pe partie trebuie luate in fractiuni de secunda. Nu degeaba am invatat tehnica de cadere (voluntara) si ridicarea din cazatura: in unele cazuri reprezinta solutia optima. Nu schiati cu capul in pamant, vizualizati ce se intampla in jurul vostru si veti evita situatiile periculoase. Exista si factori externi care pot pune probleme: ceata, ninsorile abundente sau viscolul pot influenta activitatea noastra pe partie. In astfel de cazuri este optim sa schiati alaturi de alti schiori pana in zona de siguranta (cabana, refugiu) si sa asteptati conditii prielnice de distractie pe partie.​

Ai aptitudini de monitor? Inscrie-te la curs!

SUS