Echipamentul de siguranta in schiul offpiste
In ultimii ani, schiul offpiste a cunoscut o dezvoltare accentuata, bazata atat pe industria de snowsport, dar si pe numarul in continua crestere a practicantilor. Fie ca vorbim de schi de tura sau freeride, unul din aspectele definitorii ale schiatului inafara partiilor de schi amenajate, in zone neatinse sau nepatrulate, il constituie SIGURANTA. Indiferent de forma de practicare a schiului offpiste trebuie sa ai in vedere faptul ca bucuria alunecarii in zone montane izolate este generata de o buna conditie fizica, o buna cunoastere a tehnicilor specifice de schi, echipament corespunzator, detinerea echipamentului de siguranta si cunoasterea modului de utilizare si interventie in caz de accident sau avalansa.
Echipamentul de siguranta contine echipamentul individual (kit-ul de avalansa) si echipamentul suplimentar.
Kit-ul de avalansa trebuie sa contina obligatoriu:
- Aparat de detectare victima in avalansa
- Sonda de avalansa (min. 240 cm)
- Lopata de avalansa
Aceste echipamente specifice se transporta in rucsacul specific pentru schi de tura sau freeride, cu exceptia aparatului de detectare victima in avalansa (Transceiver) care trebuie purtat pe corp, sub stratul exterior de imbracaminte.
In functie de specificul turei (nivel de dificultate / durata), a zonei montane sau conditii meteo, echipamentul suplimentar contine:
- Trusa de prim ajutor
- Telefon mobil | GPS
- Rucsac ABS (Airbag)
- Casca
- Harta | Busola
Schiatul offpiste necesita totodata cunoasterea principalelor notiuni legate de planificarea turei, conditiile meteo, evaluarea terenului si a riscului de avalansa, diminuarea riscului si gestiunea situatiei de criza.
© Ortovox.com
TOP 10 OFFPISTE TIPS
- Informeaza-te inainte de a pleca pe munte! Planifica o ruta alternativa (de siguranta)
- Nu schia singur, grupurile mici (max. 6-8 persoane) sunt benefice
- Poarta echipamentul de siguranta si asigura-te ca stii sa il utilizezi (acesta nu previne o avalansa, dar in caz de urgenta iti da posibilitatea sa localizezi si sa salvezi prieteni)
- Poarta casca de protectie
- Informeaza dispeceratul de salvare montana cu privire la traseul excursiei tale si numarul persoanelor din grup
- Asigura-te ca echipamentul de siguranta este in stare perfecta de functionare
- Adapteaza traseul la conditiile din teren / coechipieri
- Evita urcarile sau coborarile in grup compact (interval de siguranta)
- Daca pe traseul tau exista risc de avalansa, evita zonele abrupte, cornisele sau miscarile bruste care pot declansa avalansa de placa. De cele mai multe ori renuntarea la traseu este solutia cea mai buna!
- STAY SAFE – HAVE FUN!
Inainte de a te aventura inafara partiilor amenajate este bine sa urmezi un training specific offpiste. Daca esti incepator, apeleaza la monitorii de schi specializati offpiste sau ghizii montani specializati. Vei invata sa utilizezi optim echipamentul de schi de tura sau freeride si kit-ul de avalansa si te vei bucura de momente inedite pe munte! Mai multe detalii despre programul offpiste experience si cursuri de pregatire specifica aici.
Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.
Irina
Am blog des si iti multumesc sincer pentru continutul tau. Articolul tau mi-a atras cu adevarat interesul. Voi marca site-ul dvs. pe carte si voi continua sa verific detalii noi aproximativ o data pe saptamana. Am optat si pentru fluxul dvs. RSS.|