Image Alt

EUROSKI®

Ghidul incepatorului in schi alpin

Chiar dacă schiul alpin face parte din categoria deprinderilor de tip open (deschise), cu care nu suntem familiari şi care se desfăşoară în condiţii mereu schimbătoare, acest fapt nu reprezintă un impediment pentru practicarea sa.

Cea mai importantă calitate în acest caz este dorinţa de a învăţa şi de a te bucura de alunecarea pe zăpadă.

Învăţarea tehnicii de schi sau a altor sporturi de alunecare pe zăpadă este mult mai eficientă la vârsta copilariei şi adolescenţei. În principiu nu există o limită de vârstă pentru a te iniţia în acest sport, mai ales având în vedere condiţiile actuale de practicare, existenţa şcolilor de schi și a monitorilor specializați. Oricum, este indicat avizul medicului curant şi sfatul unui monitor de schi, în cazul persoanelor aflate la vârsta a treia. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane adulte încep să schieze, cu reţineri şi frică de accidente ce-i drept, fapt care poate fi înlăturat prin corecta proiectare şi organizare a lecţiei, din partea unui monitor de schi. Abordări de genul „sunt prea în vârstă sau prea mare ca să pot învăţa” sunt excluse. În cazul începătorului, echipamentul de schi nu are o importanţă vitală din punct de vedere al performanţei sale. Totuşi, trebuie acordată o atenţie minimă următoarelor elemente:
Casca: un must have! Putem să fim în pas cu moda, în siguranţă şi mult mai încrezători pe pârtie.
Clăparii: poate cea mai importanta piesă de echipament, deoarece asigură transmisia. Cu cât aceasta este mai fidelă, cu atât tehnica va fi mai rafinată. Recomandăm clăparii în funcţie de confortabilitate, nu de preţ. Ei trebuie să fie cât mai bine mulaţi pe picior, să nu producă leziuni şi să nu fie excesiv de rigizi.
Schiurile: în această fază a învăţării nu au o importanţă vitală. Desigur, pentru o alunecare confortabila şi o învăţare rapidă, schiurile actuale (carve) sunt cea mai potrivită alegere. Evitaţi schiurile prea scurte. Te poţi juca cu ele, dar în detrimentul echilibrului. Un schi cu 10-15 cm mai scurt decât înălţimea personală este alegerea corectă. Apelaţi la un specialist atunci când alegeţi schiurile. Legăturile sunt şi ele deosebit de importante. Asiguraţi-vă că ele corespund vârstei dvs., greutăţii corporale şi nu în ultimul rând nivelului tehnic la care vă aflaţi.
Beţele: chiar dacă în faza iniţială a învăţării nu le utilizăm foarte mult, betele de schi sunt vitale în multe momente. Asiguraţi-vă că înălţimea acestora generează un unghi de aproximativ 90 de grade între braţ şi antebraţ, atunci când staţi cu clăparii în picioare. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu echipamentul şi noţiunile tehnice de bază, evitaţi strângerea curelei băţului în jurul articulaţiei pumnului. Credeţi-ne, nu veţi pierde băţul pe pârtie, dar vă puteţi accidenta involuntar cu acesta.
O atenţie particulară este dată şi îmbrăcămintei specifice. Evitaţi jeanşii când mergeţi la schi şi îmbrăcaţi-vă corespunzator anotimpului. Asiguraţi-vă că mâinile sunt protejate pentru a evita neplăceri în timpul distracţiei la schi.
Şi nu uita: echipamentul nu face treaba în locul tau!

© Fischer Sports GmbH

Atunci când eşti începator, este optim (din punct de vedere al progresului în învăţare şi al siguranţei) să apelezi la serviciile unei şcoli de schi. Monitorii au experienţă practică în a evita situaţii periculoase. Vor face tot ce e cu putinţă pentru a nu te expune la riscuri. Peste 50% din accidentele de pe pârtiile de schi sunt generate de erori produse de începători care nu au cunoştinţele de bază, enumerate de noi mai sus. În aceste cazuri, faptul că nu poţi să te opreşti sau să controlezi viteza reprezintă un risc pe care fiecare şi-l asumă atunci când intră pe pârtie. Nu uita de codul de conduită (decalogul schiorului) pe pârtiile de schi. Acesta are un caracter internaţional şi trebuie respectat ca atare, altfel siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la traficul pe pârtie poate fi pusă în discuţie.

Un prim aspect este cel legat de familiarizare (cu mediul specific, echipamentul, terminologia şi normele de conduită pe pârtie). Caracteristic nivelului tehnic I (începător) este ceea ce numim pârtie-şcoală. Aceasta cuprinde: învăţarea mişcărilor fundamentale (procedee de mers alternativ şi cu împingere simultană), a poziţiilor fundamentale (şi derivate), a întoarcerilor (în evantai în special), a tehnicilor de urcare (în trepte, oblică, în foarfece), tehnica de cădere şi ridicare din căzătură. În cadrul progresiei motrice urmează învăţarea procedeelor de alunecare (coborâre directă şi coborâre oblică) şi a procedeelor de frânare (plugul frânat şi plugul alunecat). În funcţie de condiţiile practice şi profilul pârtiei, se vor amenaja zone speciale / securizate, de învăţare. Tot în cadrul acestui nivel, când sunt îndeplinite condiţiile de siguranţă, iar alunecarea este controlată, se poate trece la identificarea tehnicilor de utilizare a mijloacelor mecanice de urcare, care implică alunecare. Obiectivul de nivel îl reprezintă învăţarea ocolirilor primare cu schiurile neparalele (ocolirea prin plug şi ocolirea prin jumătate plug). Succesiunile de ocoliri trebuie executate ritmic, cu constanţă a interpretării motrice, pe pantă uşoară (pârtie albastră).

Este foarte important să nu ne aventurăm pe pârtii care nu corespund nivelului nostru tehnic şi gradului de pregătire. Controlul vitezei este deosebit de important pentru a asigura un schiat plăcut şi sigur, atât pentru noi, cât şi pentru ceilalţi schiori. Alege porţiunile de pârtie care corespund nivelului tău tehnic. Nu are rost să te aventurezi pe pârtii negre pe care să le cobori în plug sau derapaj. Apelează doar la ceea ce ai învăţat şi aplicat practic, te va ajuta să te descurci cu brio în situaţii tensionate.

Deciziile pe pârtie trebuie luate în fracţiuni de secundă. Nu degeaba am învăţat tehnica de cădere (voluntară) şi ridicarea din căzătură: în unele cazuri reprezintă soluţia optimă. Nu schiaţi cu capul în pământ, vizualizaţi ce se întâmplă în jurul vostru şi veţi evita situaţiile periculoase. Există şi factori externi care pot pune probleme: ceaţa, ninsorile abundente, viscolul, pot influenţa activitatea noastră pe pârtie. În astfel de cazuri este optim să schiaţi alături de alţi schiori până în zona de siguranţă (cabană, refugiu) şi să aşteptaţi condiţii prielnice de distracţie pe pârtie.​

Have fun!

Euroski Team

Ai nevoie de ajutor?

Intra in legatura cu noi!




Sau suna la: