Image Alt

EUROSKI®

workshop perfectionare monitori schi

HOW TO CARVE | De la schior intermediar la avansat

Linii si unghiuri frumoase, derapaje minimale, viteze crescute si ocoliri cu baza mare de sustinere pe orice tip de panta – THIS IS CARVING! De cele mai multe ori, trecerea de la nivelul tehnic intermediar la cel avansat este dificila, dar nu imposibila.

Invatarea tehnicii carve (eng: a taia) reprezinta poate cea mai mare provocare tehnica pe o partie de schi.

Cheia consta in a-ti lasa schiurile sa faca acest lucru, folosindu-te de design-ul lor specific (raza de curbura). Scopul principal al nivelului avansat il reprezinta perfectionarea ocolirii paralele in conditii variate de viteza, raza a ocolirii, panta si zapada. Ca si element inovator, in cadrul acestui ultim nivel tehnic se propune invatarea ocolirii carve, prin adoptarea gesturilor motorii specifice (angulatie si controlul presiunii pe canturi).

Daca schiezi exemplar cu schiurile paralele si ai o conditie fizica buna, iata ce trebuie sa stii pentru a performa primele ocoliri carve:

 1. Incepe cu ocoliri spre deal, la viteza redusa, generand progresiv presiune pe canturile interne ale schiurilor (in functie de raza schiului vei genera un arc de cerc fara sa faci mare lucru). Evita intrarea in derapaj!
 2. Executa succesiuni de ocoliri cu schiurile paralele, pe panta medie, schimband alternativ greutatea (aka jocul de muchii / transfer). Nu uita! In carving greutatea este repartizata pe ambele schiuri, iar schiorul adopta o pozitie centrala, cu trunchiului orientat majoritar spre vale.
 3. Mareste treptat viteza / adopta o pozitie grupata / mentine o distanta suficienta intre schiuri pentru a marii poligonul de sustinere, deci echilibrul dinamic. Joaca-te putin! Cum te simti?
 4. ANGULATIE! Pentru a trece la nivelul urmator trebuie sa faci o distinctie clara intre inclinatie si angulatie (pozitie specifica a corpului care optimizeaza ocolirea carve). Exerseaza schimbul de greutate asigurand presiune identica pe canturile schiurilor si mentinand trunchiul drept.

Exerseaza pe diferite tipuri de panta si zapada. Experimenteaza diferite raze a ocolirilor prin utilizarea mai multor tipuri de schiuri (raza / sidecut). Have fun!

Comments
 • Emil Teodorescu
  10 septembrie 2022

  Sigur nu rrebuie sa fie greutatea majoritar pe schiul interior?

 • 28 ianuarie 2023

  Fratele meu mi-a recomandat sa-mi placa acest site. Avea perfecta dreptate. Aceasta postare chiar mi-a facut ziua. Nu va puteti imagina cat timp am petrecut pentru aceasta informatie! Multumiri!

 • victor
  31 octombrie 2023

  Greutatea majoritar pe schiul exterior.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Ai nevoie de ajutor?

Intra in legatura cu noi!
Sau suna la: